sunnuntai 4. tammikuuta 2015

"Lomalla on aikaa liikkua"

Ihanan pitkä ja tarpeeseen tullut joululoma on päättymässä. Hyvistä aikomuksista huolimatta ei tullut liikuttua ehkä niin paljon, kun olin suunnitellut. Toki joulunpyhien henkeen jollakin tavalla liittyy luvallinen laiskottelu ja konvehtiyliannostus,  mutta toisaalta lomalla olisi kerrankin aikaa liikkua. Arki jatkuu pian epäsäännöllisine työaikoineen, ja liikunnalle pitää miettiä aika ja paikka.

Vietettiin juuri viikonloppu mökillä Heinolassa,  ja siellä pääsi kyllä hyötyliikunnan parissa puuhaamaan saunapuiden ja -vesien kantamisen muodossa. Kotioloissa saunan saa lämpenemään paria säädintä vääntämällä ja vesi tulee hanasta. Meidän taloyhtiössä on muutenkin tosi vähän mitään pihapuuhia,  kun lumienluonnit ja ruohonleikkuut hoituu huoltoyhtiön kautta. Kotona sentään pitää kulkea rappusia edestakaisin, kun asutaan kahdessa kerroksessa.  Mutta aika vähäiseksi jää hyötyliikunta, kun en edes ole mikään himosiivoaja (ratkaisuna voisi toimia vieraiden kutsuminen kylään ainakin kerran viikossa...).

Työmatka Riihimäki - Parola taittuu hyvin usein autolla, vaikka junakin on vaihtoehto useampina päivinä, ellen satu olemaan iltavuorossa. Nyt voisinkin asettaa tavoitteeksi kolmen kilometrin aamukävelyn asemalle,  ja toisen mokoman työpäivän päätteeksi niinä päivinä, kun se on mahdollista. Niin kauan kun pyöräilykelejä riitti, varhaisempi aamuherätys ja pyörällä kipaisu junalle oli mukavaa,  mutta kävellen hommaan pitää varata jo puoli tuntia enemmän aikaa aamusta. Eli kello vaan soimaan aamulla vähän aiemmin. Sitä paitsi junassa on rentouttavaa syödä aamupalaa ja torkkua, eikä tarvitse aamuruuhkassa pinnistellä pimeällä moottoritiellä.

Jo mainitsemani vuorotyö sotkee hyviä rutiineja harrastusten suhteen. Oikeastaan kaikkein mieluiten liikkuisin aamuisin ennen töihin menoa. Iltaisin kotisohva vetää puoleensa toden teolla. Toisaalta, kiinnostavaa kyllä, myöhäinen harrastuksen ajankohta (torstaisin klo 19.30 - 21) ei ole koskaan ollut este lähteä lempiharrastukseni teatterin pariin. Eli taas palataan siihen kuuluisaan motivaation. Liikunnan ollessa kyseessä kuitenkin mieluummin liikun aamusta,  kun olen virkeimmilläni.  Koska todellakin olen aamuihminen,  ja se on viime vuosina alkanut korostua yhä enemmän, kun nukahtelen kuolavana poskella sohvalle puolikymmeneltä. Myös tämän aikomuksen toteutukseen tarvitaan herätyskellon säätämistä herättämään aiemmin. Uimahalliinkin taitaa päästä jo aamukuudelta. Olisikohan mahdollista asettaa tavoite yhdelle viikottaiselle aamu-uinnille?

Jopas ihan hengästyn tästä kaikesta suunnittelusta. Katsotaan, miten käy toteutuksen kanssa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti